Loading

Концлагерът Белене – място на особена памет

С поверително постановление на Министерския съвет от 27 април 1949 г. (преди 64 години) островите на река Дунав – Персин, Голяма Бързина, Малка Бързина, Милко, Магареца, Совата и Предела – са предадени на МВР, където е създаден най-големият концлагер по времето на комунизма „Белене”.
През 2009 г. за 20-годишнината от рухването на комунистическия режим в България Институтът за изследване на близкото минало организира изложба за концлагерите по време на управлението на БКП. Акцентът беше поставен върху най-големия лагер за политически противници в Белене.

Институтът издаде и специален сборник, посветен на комунистическите лагери под заглавието „Без следа? – лагерът Белене 1949-1959 г. и след това”. Автор на концепцията на това уникално издание, което тази неделя представям в електронната библиотека на desebg.com, е проф. Ивайло Знеполски, председател на института.

Кое е уникалното? В луксозното издание на практика е събрана по-голямата част изложбата. Институтът положи много усилия, за да събере паметта за това място: от спомените на преживели ужаса на концлагера, от лични архиви на бившите лагеристи, от нарисуваното и написаното от тях, от държавните архиви, от изследванията за престъпленията в лагерите./desebg.com /