Loading

Кметът на Радомир и двамата му заместници подали в встъпителни декларация с несъответствие на имущественото им състояние

Областният управител на Перник и двама кметове на общини също са допуснали нарушения в подаваните документи. Това става ясно от изнесения от контролния орган списък с хората, в чиито документи по Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности има несъответствия. Те са или в ежегодните декларации или уведомления, подадени през 2012 г., или във встъпителни и финални декларации от 15 ноември 2011 г. до 15 ноември 2012 г.

Включените в списъка лица, подали невярна или непълна информация за имуществото си през 2012 г., са общо 291 - депутати, кметове и висши държавни служители. Съгласно текстове от закона, списъкът със заключенията за несъответствие ще бъде изпратен на изпълнителния директор на Националната агенция за приходите за предприемане на действия по реда на разпоредби от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и на председателя на Държавната агенция “Национална сигурност”.

Според изнесеното в списъка кметът на Радомир Пламен Алексиев във встъпителната си декларация през 2011 г. не е декларирал притежавани дялове /към датата на встъпване в длъжност/ в: “ПАНЧО” ЕООД, гр. Радомир, “МЕТАЛ ИНЖЕНЕРИНГ и КОНСУЛТ” ООД и “КРЕСТЪН БУЛМАР” ООД, гр. Перник, които е прехвърлил на съпругата си.

Неговият заместник Димитър Димитров също във встъпителна декларация през 2011 г. не е декларирал притежавани дялове в “КА ЕН ДЖИ ИНЖЕНЕРИНГ” ООД, както и данни за съпругата си, която притежава – притежаван апартамент от 65,51 кв.м. в Радомир. И третият член на кметския екип в Радомир не е попълнил встъпителната декларация според изискванията. Зам. кметът Любка Димитрова не е декларирала данни за съпруга си, който притежавал употребявани леки автомобили Алфа Ромео и Шкода Супер Б.

Кметът на Ковачевци Васил Станимиров не бил декларирал в уведомление 7 000 лв. като доход от други източници, а кметът на община Брезник Васил Узунов не е декларирал данни за притежавани от съпругата му дялове в “Ехо 2001″ ООД и “ЕВ-СИГРУП” ООД.

В списъка с несъответствие от 40 хил. лв. е посочен и областния управител на Перник Иво Петров. Неговият случей хвърля сянка на съмнение върху всички изнесени данни, защото става дума за изтеглен от него кредит от банка, надлежно деклариран и потвърден с писмо, към което чиновниците искали да им изпрати вече внесената декларация, сякаш я нямат. Въпреки кореспонденцията със сметната палата Петров е посочен като нарушител на закона, независимо от уверението, че случаят му е изяснен.
източник:градски вестник