Loading

Кметът на Перник се срещна със сурвакарската група на Долна Секирна

Кметът на Перник инж. Иван Иванов се срещна със сурвакарската група на с. Долна Секирна,която спечели наградите за най-добър костюм и най-добра маска на карнавала в албанския град Корча. Сурвакарите благодариха на Иванов за това, че им е предоставил възможността да участват в събитието и му подариха своите награди. „Дошли сме да изкажем своята признателност към Иван Иванов, тъй като той ни гласува доверие и ние имахме възможността да се включим в карнавала в Корча“, изтъкнаха представителите на сурвакарската група. Те подчертаха, че за първи път в историята на карнавала се дават две награди на една и съща група.

„Гордея се с тези мъже и жени, които пазят живи местните традиции и предават на поколенията ни културното наследство на нашия регион. Те спомагат и за полуляризирането на обичая Сурва по света, който заради своя колорит предизвиква огромен интерес“, каза кметът Иванов. Той благодари на групата за голямата чест, която му оказват и им пожела още много бъдещи успехи.

Сурвакарската група от село Долна Секирна вече има десетки награди от различни фестивали. На последното издание на Сурва те спечелиха наградата на публиката.

mirogled.com