Loading

Ирена Соколова заедно със студенти и абитуриенти обсъдиха в Брюксел новите моменти в политиките по образованието и младежта.

По покана на Моника Панайотова, член на Европейския парламент, ЕНП/ГЕРБ и Ирена Соколова бивш депутат в 41 то НС от ППГЕРБ и настоящ кандидат за депутат, студенти и абитуриенти дискутираха новите моменти в развитието на образованието и младежката политика от гледна точка на Европейския съюз и новия финансов програмен период 2014-2020.

Моника Панайотова и Ирена Соколова приветстваха участниците. Евродепутатът подчерта необходимостта от по-чести срещи между абитуриенти и студенти, които биха могли да спомогнат за тяхната последваща ориентация при избор на специалност за кандидатстване чрез обмяната на ценен опит и добри практики помежду си.

Моника Панайотова посочи, че най-големите предизвикателства пред Европейския съюз са драстичното изоставане на Европейските университети в световните класации, застаряващото население на Европа, както и ниската предприемаческа активност сред младите. „Намирането на трайни решения на тези три проблема следва да бъде ключов приоритет за повишаване на конкурентоспособността на Европа и запазване на водещата й икономическа позиция на световно ниво.“, заяви тя.

„Образованието е личен ангажимент за всеки от нас“ сподели Ирена Соколова. „Държавата, единствено трябва да е на разположение, за да даде своите условия. На полето на образованието се включват и участват много субекти- неправителствени организации, различни фондации, бизнесът…Те демонстрират модели, дават съвети и предават опит. Министерството задава рамките, определя стандартите, дава и възможности за разширяване на територията от възгледи и претенции. Активността обаче, при това, съзидателната, изграждаща активност на образователни инициативи и за висок образователен ценз е дълг на всеки, лично.“

Младите участници се запознаха със структурата, разпределението на правомощията и различните механизми за взимане на решения в Европейския съюз и имаха възможността да приложат наученото чрез провеждане на симулационна игра, в която дебатираха бъдещия европейски бюджет.

По време на посещението бяха организирани редица срещи с Паскал Лежон, началник на отдел „Младеж“ и Лука Пирози от отдела “Висше образование и Еразъм“ в Генерална дирекция „Култура и образование“ на Европейската комисия. .

Паскал Лежон акцентира върху повишаването на активността, образованието и мобилността на младите хора, като очерта и предимствата на младежките европейски програми. От 100 млн. младежи в ЕС, само 1 млн. участват в проекти, финансирани по програмата Младежта в действие. Въпреки това, той изрази своето задоволство от резултатите по различни международни проекти по програмата, тъй като в 92 % от случаите, участниците запазват връзка със своите партньори от други държави членки.

Лука Пирози представи пред тях промените, които се въвеждат с новата програма „Еразъм за всички“, предложена от Европейската комисия през октомври 2011 г., която предвижда съществуващите досега програми в областта на образованието, младежта и спорта да бъдат слети в една. Новото предложение предлага три ключови дейности с цел поддържане на оптимизиран подход, който да дава възможност за взаимодействие в рамките на програмата, а именно: мобилност за обучение, сътрудничество за иновации и добри практики и подкрепа за реформа на политиката.

Пирози сподели желанието на Европейската Комисия да се разшири обсегът на програмата за обмен и извън територията на ЕС, така че да се изисква еднакво усилие за кандидатстване в национален и чужд университет. Пирози коментира, че Комисията предвижда мерки за подобряване на нивото на езиково обучение в училищата, както и че работи за улесняване достъпа до финансова помощ за студенти чрез приемането на т.нар гаранция за студентските заеми за магистърско обучение. Схемите за кредитиране на студенти съществуват в редица държави, но често обхватът им е ограничен до образованието в национални институции или до бакалавърските програми. При много национални схеми за кредитиране съществуват ограничения по отношение на преносимостта в чужбина. Предложеният механизъм на ЕС за гарантиране на студентски заеми е предназначен за студентите, обучаващи се в магистърски програми в друга европейска държава, тъй като обучението в магистърските програми е по-скъпо в сравнение с обучението за придобиване на по-ниска образователна степен. Тази инициатива следва да допълва евентуалните национални схеми за финансиране и се предвижда да обхване 330 000 студенти.