Loading

Хиляди се простиха с великият актьор Тодор Колев

Още преди началото на церемонията в Народния театър много колеги, приятели и почитатели на Тодор Колев чакаха отпред
Оркестър "Карандила" изпрати Тодор Колев с концерт пред Народния театър "Иван Вазов".
Там днес беше поклонението пред знаменития актьор, който ни напусна в петък.
Преди години той пръв представил публично състава в своето телевизионно шоу "Как ще ги стигнем. . . ".
"Така оркестърът се прощава с една от най-хубавите усмивки на България. Появата на Тодор Колев винаги извикваше приятна усмивка у хората, което рядко се случва", коментира пред репортери министърът на културата Вежди Рашидов.
"Тъжно е, когато си отиват такива хора, но това е кръговратът на живота. Важното е, че Тодор Колев ще остане в съзнанието на хората като голям артист. Той ще продължи да живее и с поколенията таланти, които създаде, а в България винаги ще има таланти", добави Рашидов.
Още преди началото на церемонията много колеги, приятели и почитатели на Тодор Колев чакаха пред театъра.
После опашката продължи да расте - идваха все повече и повече хора, за да се сбогуват с популярния и обичан артист. Снимки с негови емблематични роли от театъра и киното бяха подредени във фоайето на Народния театър.
Магът Астор, актьорите Татяна Лолова, Анета Сотирова, Иван Петрушинов, Ириней Константинов - директор на театър "София", Петър Попйорданов, Валентин Ганев, режисьорката Бина Харалампиева - директор на Малък градски театър "Зад канала", бяха сред първите, които се сбогуваха с Тодор Колев.
"Тодор Колев е от групата на неповторимите", заяви пред репортери Стефан Данаилов. По думите му актьорът е останал верен на финеса в хумора и враг на простотията и пошлостта. "С него сме заедно още от началото. Спомените ме връщат все към весели и смешни случки.
Имало е и спорове, и разногласия, но беше много интересно, честно и откровено приятелство. В последните години не общувахме много, но от тъжните му изявления в медиите разбирах, че нещо се случва с него. Още не е бил болен, но явно е бил огорчен. С песимизъм говореше за случващото се с нас", каза Данаилов.
За председателя на Народното събрание Цецка Цачева Тодор Колев е неповторим талант, човек, влюбен в живота, но с мека тъга, един от най-обичаните артисти от всички поколения.
"Не го познавах лично, но е присъствал постоянно в живота ми чрез образите, които е изградил. Цитирам негови любими реплики от филми. Мисля, че би искал, като гледаме филмите му, да чувстваме, че е тук с нас", каза пред репортери Цачева.
"Мислехме, че е самотен, но всъщност не е - ето колко много хора чакат, за да се простят с него", каза актьорът Антоний Аргиров. По думите му Тодор Колев няма да остане "господин за един ден", а за цял живот.
"Стъпките му ще останат да стоят в пясъка, както и на Коко Азарян. Те са моите последни учители. Най-важния урок, който ни дадоха, е как да изживеем живота си", каза младият актьор Александър Димов.
"За мен Тодор е много велик", беше лаконичен Павел Поппандов.
Според Малин Кръстев културата ни осиротява, като си тръгват хора като Тодор Колев. "Отиват си нашите учители, памет трябва да има за тези велики актьори - на това трябва да учим младите. Оставаме ние, за да продължим наученото от големите", добави Кръстев.
Източник:vesti.bg