Loading

Гражданите наказаха Кунева

Наивните, които в началото й повярваха, разбраха, че са излъгани
Протестите в България удариха голям шамар на партията на Меглена Кунева „Движение България на гражданите". Те бяха свързани с недоволството на потребителите от високите цени на тока, парното и т.н. Съвсем логично е гражданите да се отдръпнат от нея, защото сега още по-ясно бе разкрит нейният цинизъм като еврокомисар за защита на потребителите.
Оказа се, че българските потребители въобще не са защитени и тя няма как да не носи вина за това. Тя използваше престоя си в Брюксел за свои лични, комерсиални цели. Освен това при Кунева става въпрос най-вече за пари и за тяхното разпределение, а не толкова за идеи и проекти. Независимо че последните социологически проучвания поставят нейната партия на ръба на влизане в парламента, аз смятам, че тя няма да може да мине 4% изборна бариера.

Но българското законодателство е такова, че Меглена Кунева може да има само пропуснати ползи, а не и загуби. Защото дори да вземе 150 000 гласа, с които да не влезе, те й осигуряват средна годишна субсидия от 1,5 млн. лева от държавния бюджет. И примерно за 4 години тя ще има 6 млн. лева, т.е. олигарсите, които инвестираха в нея, няма да загубят. А тя има усет към пари. Кунева е от тези хора, които, замирише ли им на пари, и се възбуждат. Кунева винаги е била кандидатът на олигархията - и на президентските избори, и сега. А чрез нея олигархията иска да контролира политиката.

Иначе, ако все пак влезе в парламента, Кунева няма никакъв проблем да се коалира с БСП, ако се наложи. Съвсем естествено е, имайки предвид миналото й, тя да клони към БСП. Аз обаче не съм убеден, че БСП може да получи гласовете, които са й нужни, за да може с една или две партии да състави правителство. По принцип Кунева може да се коалира и с ГЕРБ, ако те я поканят, но това по-малко ми се вярва. В началото много наивни хора й повярваха и тръгнаха след нея. Знаете крилатата фраза, че можеш да лъжеш целия народ за известно време. Можеш да лъжеш част от народа през цялото време. Но не можеш да лъжеш целия народ през цялото време. Случаят с Кунева е точно такъв. Тези, които отидоха по наивност при нея, след определен период разбраха, че са излъгани и затова е нормално да се оттеглят от партията й.

Всеки разумен човек обаче се притеснява, че протестите увеличиха подкрепата за „Атака", която си е една руска партия. Тя не е единствената, която работи за руските интереси в България, но пък е една от най-силните в това отношение. След отказа да се строи АЕЦ „Белене" обстановката в България рязко се промени и всъщност избухнаха протестите срещу монополите. Ясно е обаче, че определени сили, не само в България, имаха интерес от народното недоволство. И в тази сложна шахматна дъска имаше място и за някои български партии.

Който познава добре руската политика още от преди Октомврийската революция, знае, че Русия е велика сила, която има своите интереси. Те са добре дефинирани териториално и тя си играе с много коне на териториите, към които има интерес. Въпросът обаче е, че обстановката в България е сложна и изборите няма да решат проблемите. Защото един пожар е запален, но този пожар не генерира отговори на основните социални и икономически предизвикателства.

* Петър Бояджиев е един от известните български емигранти и политически анализатори, който от дълго време живее и работи във Франция./vsekiden.com/