Loading

Футболен клуб "Сарата"

Създаден е 1941 г. , през сезон 2008 - 2009 г се състезава в "А" Областна група Юг Перник. През 1941 г. е сформиран отбор в село Долни Раковец. Много интересен момент от историята на футбола в селото е двата мача с германската войскова част през 1941 година. Любителите на футбола от тази войскова част, които по онова време се намират в селото много бързо разбират, че в селото се играе добър футбол, след като няколко пъти наблюдават тренировки. Футболът постепенно започва да се харесва и на възрастните, печели привърженици и поклонници, става ежедневие в живота на хората в селото. През 90те години на миналия век отбора е разпуснат, половината футболисти са отишли да играят в село Стефаново. През 2008 година с помощта на кмета и младежката организация в селото ФК "Сарата" е въстановен.В момента Сарата се състезава в "А" Областна група Юг Перник и се представя отлично.

Името на отбора: През 1946 година започнало околийското първенство, в което отбора от Долни Раковец се представял отлично. Тогава отборът приел името на загиналия във войната футболист от селото - Славчо Ситнилски "Сарата". От тогава името на отбора не е сменяно никога.

Известни футболисти играли в отбора:

  • Методи Колев - Играл след Сарата в "Миньор" Бобов Дол.
  • Симеон Шадов - Играл в "Миньор" Перник , и повече от 10 години е бил треньор там.
  • Ангел Колев - Играл след Сарата в "Локомотив" София , дълги години е бил трениор там , както и вкипърските "Омония", "Анториозис" и в много други отбори.