Loading

Доказано ! Левски е бил предаден !

Последният път, изминат от Васил Левски до Къкринското ханче, е минавал през Пази мост, където Апостолът среща две конни заптиета, на които казва, че отива на лозето си. Именно този сценарий бе обект на проучване от 4-членения екип на доц. Сарафов от СУ "Св. Климент Охридски", с цел да се даде отговор на въпроса, дали Левски с нещо се е издал при тази среща, или вече е бил предаден от някого в Ловеч, съобщава 24 Часа.
Проучването става през декември, когато в. "168 часа" завежда в Ловеч екип от геоморфолози.
Въпросът, дали е имало предателство или не, фактически се свежда до това, докъде се е простирала видимостта на заптиетата от моста в онзи ден - 26 декември 1872 г., до това, дали те са били в състояние да проследят с поглед Левски и да видят, че той отново хваща пътя за Къкрина.
Такива измервания досега не са били правени.
След обработване на топографските данни, отговорът е категоричен: "Не е било възможно заптиетата да проследят накъде върви Левски. Релефът пречи!", казва доц. Александър Сарафов. "За да го видят от седлата си, конете им трябва да се били високи 32 метра."

Оказва се, че случилото се на Пази мост не е било от съществено значение, тъй като потерята вече е знаела кого ще завардва в хана същата тази нощ. Така става ясно, че Левски е бил предаден.

Резултатите от това изследване слагат край на 140-год. спор в науката по въпроса за предателството, а също така и на най-дългата обществена дискусия в България.

Източник: Епохални времена