Loading

Църковното настоятелство на радомирското село Друган е разработило проект за довършване на храма „Св. Троица“

С него то кандидатства чрез МИГ Радомир- Ковачевци- Земен за финансиране в размер на 15 000 лева по Програмата за развитие на селските райони.

Храмът е завършен в груб строеж, измазан е отвън и отвътре, направена е ел. инсталацията, покрива и в камбанарията е монтирана камбана. Построен е върху положени преди 80 години основи в двор от близо 3 дка, където съществува и параклис „Св. Троица“.

„През 30-те години на миналия век са положени основите на черква, която по неизвестни причини не е построена. В двора има стар параклис, който се ползва от жителите на селото до сега, но той е в много лошо състояние. Решихме на старите основи да изградим започнатата от предците ни черква и с много усилия, доброволен труд и спомоществователство я издигнахме“, разказа кметът на село Друган Ненчо Мирков.

Черквата по размери е колкото радомирската, камбанарията е вградена, защото старата е била метална с две камбани и в края на миналия век е открадната заедно с камбаните. Строена е главно с дарени материали и доброволен труд , на няколко пъти са отпускани по 2 000 лева от Светия Синод и от Дирекцията по вероизповеданията, с които пари са плащани надници на майстори при по-специфични дейности. Сред дарителите на строителни материали са Ангел Митаров, Йоско Йосифов и много фирми. Общо с труда и дарените материали стойността на градежа е около 250 000 лева, а черквата е включена в Общинския план за развитие 2006- 2013 г. в раздела за рехабилитация на сгради за административно обслужване, култура, образование и спорт.

Ако проектът бъде утвърден, с финансовата помощ ще се довърши настилката, за която има дарен мрамор и ще се изработи иконостасът. За него 12 семейства от селото са дарили орехови дървета, които са разбичени и са оставени да съхнат. Златка Мишева, Лазар Шиячки, Мая Даскалова, Данаил Щрапулин и Милка Богданова са част от дарилите орехови дървета, от които ще бъде изработен параклиса. Иконостасът обаче е специфична работа и за изработването му е необходим майстор-специалист, каза Мирков.
източник:mirogled.com