Loading

БСП не върна сама мандата през 97 - ма , заявява Петър Стоянов

БСП не се отказа сама от властта на 4 февруари 1997 година. Това заяви днес в "Гореща точка" на TV7 президентът Петър Стоянов.
На 4 февруари 1997 г. лидерите на БСП дойдоха в президентството с готов проект за второ правителство, а не с две папки, едната от които за отказ от властта, разказа за един от най-драматичните дни в най-новата ни история Стоянов. Така той опроверга лансираната години от левите теза, че през 1997 г. по време на политическата и икономическа криза БСП е била готова да се откаже от властта в името на излизане от икономическата и политическа криза.

Решението за предсрочни избори бе взето на Консултативен съвет при президента, разказа още Петър Стоянов, който подчерта, че всички политически лидери в онзи момент са били единодушни, че БСП трябва да върне мандата, както и, че единственото решение са предсрочните избори.

Президентът по онова време призна, че това е бил най-трудният за него момент и е поел голям политически риск, като е отказал да приеме от БСП предложението за нов кабинет и е настоял решението да бъде взето от представителите на политическите сили.

Стоянов нарече 4 февруари 97-ма "най-драматичният момент от новата история на България" и откровено призна, че в онзи момент у всички е съществувал страх от ескалация на насилието и кръвопролитие.

Държавна сигурност до голяма степен дирижираше прехода, но не и в политическия, а в икономическия смисъл, коментира Стоянов темата за посланиците с досиета, за които президентът Първанов заяви, че "те са вкарали България в НАТО и ЕС". Целият политически елит и няколко поредни правителства имат заслугата за това, подчерта Петър Стоянов.
Петър Стоянов президент на България 1997 - 2001 Г. 4 февруари 2011г.