Loading

Бойко Борисов : Това е наистина един безсмислен референдум , който няма да промени нищо

Това е един действително безсмислен референдум. Това каза в Лимасол, Кипър, пред журналисти, премиерът Бойко Борисов. По думите на премиера Борисов, ако отговорът на референдума е „да”, нищо няма да се промени.

„По простата причина, че ако Станишев е искал да подпише, отдавна е трябвало да го подпише, и да се е изграждала атомна централа в „Белене”, каза Борисов.

„Хората едвам събират пари, за да си платят заплатите и пенсиите в Европа, а точно сега - един на практика тяснопартиен проект, само БСП го иска. И то проект, който дори няма подписан договор. Защитават нещо, на което дори те не му знаят цената. Овчаров говори за 4 милиарда евро, Станишев днес говори за 6 милиарда евро. Милиардите евро те ги смятат така все едно са домати в „плод – зеленчук”. От 2006 до 2009 г., ако е искал, да е подписал. На този референдум просто ще се изговорят отново лъжите, които са повтаряли толкова години, и нищо. Тази централа е почната 1986 г., сега е 2013 г. Ако е била важна, да е била изградена – 1986 г. е започната”, каза Борисов, цитиран от Фокус.

"Казахме, че България ще изгражда седми реактор на „Козлодуй”, там са ни ядрените мощности, а „Белене” е един провален проект. Ако е бил добър, то Станишев е щял да го подпише. Надявам се и хората в Кипър на референдума да гласуват с „не”", каза още Бойко Борисов.

200 милиона евро или 400 милиона лева, изтеглени за АЕЦ „Белене”, трябва да бъдат върнати през месец май на „Париба”, допълни Борисов. „Сутринта, преди да тръгна, с Дянков се чудихме - как май месец трябва близо 200 милиона евро да върнем на „Париба”. 400 милиона лева на българските данъкоплатци - трябва да ги върнем май месец. Изтеглени за „Белене”, похарчени за един гьол. Това са просто нагли хора. Нагли хора, които в момента се упражняват с българите. Ако той е бил добър проект, да го е подписал и да е построен. Защо не са го подписали? Защо? Защо?”, каза Борисов.

Много вярвам в инстинкта на българина. Българинът за първи път има възможност това, което се говори, да го види, допълни премиерът. "Говорим за метро – ето ви метро, говорим за магистрала – ето ви магистрали – „Люлин”, „Тракия”, „Марица”, „Струма”. Говорим за пречиствателни станции – ето ги, говорим за опери, за музеи – заповядайте, ето ги, вижте ги. Говорим за южна дъга, за нови градове със страхотни площади – ето ги, показваме ги. Какво могат да ни покажат другите”.

"Знаете ли какъв им е проблемът - проблемът са им комплексите, които им създавам. Когато управляваше Тройната коалиция, и ние създадохме ГЕРБ, още на втората година ГЕРБ отиде с 10 процента над другите партии. Станахме първа политическа сила и ние две години и половина бяхме първа политическа сила, с много проценти над управляващите, но не бяхме в парламента. Сега вече четвърта година управлява ГЕРБ, в най-тежката финансова и икономическа криза, когато, виждате, цели държави, включително и Кипър днес е поискал огромен заем, милиарди евро, България демонстрира най-добрата финансова дисциплина и строи повече, отколкото при излишъците на Станишев. И продължаваме да сме първа политическа сила. Представяте ли си – какви са им комплексите. Други, ако не бяха толкова добри, нямаше да ги има, щяха да се сринат. Както стана в Испания, както стана в Италия…", каза Борисов.
Сумата , която трябва да бъде платена за безсмисленият референдум е 13,5 милиона лева.
Премиерът Бойко Борисов е в Кипър за участие в Срещата на върха на Европейската народна партия.
Източник:aktualno.com