Loading

Българи от Украйна подредиха в Радомир изложба на стари снимки „Българите в Бесарабия: хроника на XX век”

Тя бе експонирана в етнографската къща „Стойова къща“ от Българския младежки клуб „Актив“ и Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“. Инициативата за показване на изложбата е на Сдружение „Бащино огнище“ от Радомир. Изложбата на стари снимки „Българите в Бесарабия: Хроника на XX век“ представя автентични снимки и фотоси от архивите на българските семейства, живеещи на територията на Одеска област. Младите българи от БМК „Актив” са събрали тези снимки от българските села на Болградски, Саратски, Измаилски, Тарутински и Арцизски райони на Одеска област, Украйна. Най-старите снимки са от първото десетилетие на миналия век и проследяват живота на българите в Бесарабия от раждането до смъртта.

„Българите от Украйна разказват за себе чрез фотоизложба“ , каза Максим Димитров, бесарабски българин от Украйна и член на Българския младежки клуб „Актив” (Одеса, Украйна), който е един от организаторите на изложбата.Той обясни, че идеята им е да покажат историята на бесарабските българи чрез снимки от ХХ век. „Съществуващата връзка между българите в Украйна, Молдова и България е слаба – основно се крепи върху пътуващите студенти”, каза още Димитров при откриването й. Според него все още са недостатъчни знанията за българските преселници, затова през тази изложба организаторите ще се опитат да запознаят обществеността за бесарабските българи и за това, какъв им е бил животът.

След откриването на изложбата бе прожектиран документален филм за българите от Болград, Одеска област, на журналиста Веселин Цветанов.

източник:mirogled.com