Loading

Бивш футболист на ЦСКА бродира гоблени

Радомирецът Георги Дупаринов, който е бивш футболист на ЦСКА е избродирал над 30 гоблена.  53-годишният мъж шие вече 25 години, а стените на дома му в Радомир са украсени с красиви и майсторски пресъздадени картини на известни художници. 

„Никога не се бях занимавал с шиене, дори не бях хващал игла. Съпругата ми е певица и много пътува по света. Когато останех сам ми беше скучно и започнах да се чудя какво хоби да си избера. Запознах се с един човек от Перник и той ме запали по бродирането. След като за първи път се захванеш с бродиране на гоблени, на 15-ия ден или се отказваш или продължаваш цял живот“, обяснява Георги. 

Дупаринов е завършил съобщителна техника и дълги години е поддържал телефонните централи на заводите в Радомир. След това се захванал с частен бизнес. Отворил кафене и пицария, а сега Георги е администратор на стадиона в града. 

Георги казва още за себе си: „Аз съм спортист, бил съм футболист 10 години. Когато бях в 7 клас, започнах да играя в първия отбор на родното ми село Друган, след това тренирах в ЦСКА, а накрая бях и 6 години в радомирския тим“.

 

Страстта на радомиреца обаче изумява всички. Гоблените, които шие, не са сред най-разпространените. Изпод сръчните му ръце са излезли множество библейски сцени, пейзажи и различни образи на исторически личности. В семейната спалня Дупаринове е закачил любимия си гоблен с образа на мадам Рекание.

„Когато имах кафене, хората седяха по масите и се забавляваха, а аз шиех. Гоблените се бродират доста трудно. Всичко се прави по схема, а за да я разучиш са ти необходими поне два дни. Ако имаш достатъчно време за около 8 часа можеш да избродираш 11 квадратчета. Най-трудно направих сцената „Разходката на Христос в Гетциманската градина“, която е от 500 квадратчета. Този гоблен е изключително труден за бродиране, защото има много дървета, през които минава слънчева светлина и трябва да се сменят често конците. Ших го в продължение на 3 месеца“, разкрива Георги.

Бродирането не е единственото хоби на бившия футболист. Георги сам прави и рамките за гоблените, които са трипластови. За да ги изработва той си е направил ателие, където да се отдава на трудоемкото занимание.

„Изработването на рамка не е само да заковеш четири летви, правя над 15 различни модела. В началото носех гоблените за рамки в София, но след това прецених, че мога да се справя и сам. Това е цяла наука. За направата им се използва дърво от бял бор или мура. Необходими са и отливки, с които да изработя орнаментите върху тях, а понякога ги дълбая с длето. Това ги прави уникални. За изработването на една рамка ми е необходимо около седмица, защото след като е готова, тя трябва да изсъхне хубаво“, разкрива част от технологията Георги.

Винаги, когато има свободно време, радомирецът се отдава на хобито си. За да избродира един гоблен, той полага къртовски труд, но твърди, че удоволствието, когато го завърши напълно, е огромно. Подредените в апартамента му изображения придават на жилището неповторим, уют и красота. А на уменията и търпението му, на майсторството, с което пресъздава върху плата известни творби на велики художници, може да завиди всеки. Няма нюанс върху картината на майсторите на четката, който да не е претворен в гоблена на Георги и за това той въздейства със същата сила както и оригинала.

 

 

 

Източник: http://mirogled.com/?p=377