Loading

Автомобилна администрация засилва контрола по време на празниците

Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” засилва превантивния контрол на превозите на пътници с автобуси и таксиметрови автомобили по време на предстоящите коледни и новогодишни празници. Това заяви изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” Валентин Божков при старта на кампанията, разпоредена от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Той увери, че от началните автогари инспекторите ще извършват подробни проверки за нарушения, свързани с техническото състояние, както и за спазването на нормативните изисквания при извършването на превози с автобуси. На междинните автогари проверяващите ще следят и за издаване на билети, багажни разписки, наличие на багаж без придружител, както и за правостоящи пътници и нерегламентирани превози, допълни Божков. По думите му инспекторите от Автомобилна администрация ще проверяват за използването на вериги от тежкотоварните камиони по заснежените участъци.
„Препоръчвам на всички граждани да изискват от таксиметровите водачи да включват таксиметровите апарати и да издават фискален бон, който им гарантира правата и доказва превоза”, каза още Валентин Божков. Той обяви, че по нареждане на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски е проведена среща с представители на браншовите организации на таксиметровите и автобусните превозвачи, с които са коментирани мерки за недопускане на нарушения по време на празниците с цените на таксиметровите услуги, както и осигуряването на допълнителни изправни автобуси.
От началото на годината до края на ноември инспекторите на Автомобилна администрация са проверили над 257 000 превозни средства, извършващи превоз на пътници и товарни, което е с 5% повече в сравнение със същия период на 2011 г. Съставени са близо 24 000 акта или с около 22% повече в сравнение със същия период на 2011 г. Издадени са близо 3 500 заповеди за прилагане на принудителни административни мерки, като за извършване на незаконни превози от началото на годината 127 МПС са спрени от движение за 6 месеца. За констатираните нарушения са наложени санкции за над 12 млн. лева, което е с около 12% (1 327 000 лева) повече в сравнение със същия период на 2011 г.