Loading

Антикомунисти заляха с черна боя паметника на Виолета Якова

Неизвестни лица са заляли паметника на Виолета Якова в центъра на Радомир с черна боя. Това е станало през нощта на 13 срещу 14 февруари.
Според някои става дума за подражание на инициативата „В крак с времето”, когато преди около година и половина Паметникът на съветската армия в София беше изрисуван в попарт стил с американски комикс-герои.

В случая обаче, като че ли мотивът е малко по-различен. Изглежда моментът, в който се случва това, не е случаен. Точно преди 70 години, на същата дата, 13 февруари 1943 г. вечерта, партизанката Виолета Якова, в съучастничество с Иван Бураджиев, по време на акция на бойна група на БРП, разстрелва запасния генерал Христо Луков на входа на дома му. По всичко личи, че извършителите са търсели историческа символика в деянието си. Очевидно става дума за симпатизанти на някоя огранизация, партия или клуб с националистическа или антикомунистическа насоченост.

В интерес на истината, не за първи път се посяга на паметника на Виолета Якова. През лятото на 2010 г. също имаше подобен случай, но тогава монумента беше съборен на земята./radomirsko.com/