Loading

Алексиев би шута на Паргов

Криза за боклука в Радомир. Красимир си прибра кофите, Пламен раздава чували

Поредна криза за боклука в Радомир. Кметът Пламен Алексиев би шута на бизнесмена Красимир Паргов, чиято фирма “Меско ММ5″ е ангажирана със сметосъбирането и сметоизвозването в града. Скандалът гръмна заради пари.
От фирмата поискали незабавно 500 000 лева, които кметът не дал. До момента всичко, което е събрано по сметката за битовите отпадъци, а това са 900 000 лева, е преведено. Нямам как да им дам и то незабавно още половин милион, каза Алексиев. Заради отказа му да предостави на чистачите исканата сума, те го предупредили, че ще прекратят договора. В петък хората на Паргов си прибрали кофите и изсипали боклука на земята.
Договорът е сключен през 2009 година и е с 10- годишен срок за действие. Според кмета, това е станало в абсолютно нарушение на Закона за обществените поръчки.
Договорът е загробващ и е направен така, че изцяло да обслужва интересите на фирмата- изпълнител. Според него общината годишно трябва да изплаща на Паргов близо 1.9 млн. лв. Това е непосилна сума за община като нашата, чийто собствени приходи възлизат на 3.6 млн. лева, каза кметът и даде за пример Плевен, където сметосъбирането се извършвало срещу 1 млн. лева годишно. Няма как да плащаме толкова много пари, е категоричен той.
Алексиев призова хората да не се подават на провокации. На първо време ще раздадем чували, в които да се събира боклукът. После ще обявим нова обществена поръчка, водим разговори с фирми, които временно до конкурса да отговарят за чистотата в града, обясни кметът.
Той заяви, че ще отнесе въпроса в съда. Неустойките са огромни, но до последно ще отстоявам интересите на общината. Очаквам проблеми и на сметището, каза Алексиев.
В същото време стана ясно, че зам. областният управител Радослав Йорданов е сезирал директора на РИОСВ Пламен Ангелов за прекратяване на разрешението, издадено на фирмата на Паргов по Закона за отпадъците.
Йорданов, който е радомирец, се обърна към съгражданите си призова съгражданите си да реагират адекватно и да застанат зад кмета си в битката за боклука.

Взривиха кафене на Перо заради боклука на Радомир

Апетитите покрай боклука на Радомир са както се казва откакто свят светува. Преди повече от пет години избухна първата истинска война между две конкурентни фирми. Кулминацията беше на 15 май 2007 година, когато гръмнаха с бомба локала на Перо на кооперативния пазар. Тротилова пресовка, задействана чрез огнепроводен шнур вдигна във въздуха входа на кафене “Рио”.
Криминалисти тогава свързаха атентата срещу Първан Първанов с боклука на Радомир, тъй като Перо гравитирал около “Екогрийн”. Фирмата беше избрана от общината да чисти Радомир след отстраняването от тогавашния кмет Златко Стойчев на на титуляра- “Еурокуест”. “Еурокуест” обаче се заинати, заварди сметището с джипки и отказа да го освободи. Самият Стойчев пък стана обект на наказателни акции. Биячи му бяха устроили засада и му счупиха крак, после му бяха изпратили и шест карамфила.
Очевидци разказват, че и следващият радомирски кмет Красимир Борисов също е кусал попарата на безценния радомирски боклук и на нездравите интереси към него.
Високи промили и низ от дела за сметта

Превисоки промили и низ от дела съпътстват сагата покрай боклука на Радомир. За да обслужват договора години наред съветниците гласуваха промили от порядъка на 3.5- за гражданите, между 6 и 7 промила за фирмите, почти толкова, че и повече за селските имоти.
Всяка година, предимно фирмите, а към тях се присъединяваха и граждани, водеха безконечни дела , по всички инстанции, срещу солените такси.
Заради непосилните суми, хората не плащаха налога, събираемостта падаше и този филм се повтаряше всяка година.
Сред куриозите, чути в съдебната зала, покрай боклучарската одисея в Радомир, е начислената на местна жителка такса смет от 64 лв. за ливада с овощни дръвчетата. “Не изнасям и грам боклук, нямам дори кофа”, се жалваше пред магистратите в Перник Николина Йорданова. Имотът й- на улица “Пирин” 61 в Радомир бил без ток и вода.
През 2000 г. платих 5,50 лв., през 2009 начислената сума е 63,76 лв., а аз не изнасям и килограм боклук, се кахъреше жената.

   Източник  Градски  вестник