Loading

2,5 промила е таксата за битови отпадъци за радомирци през следващата година

В селата промилите са 6, за нежилищни имоти на предприятията таксата ще бъде 5 на хиляда от данъчната оценка на имота. Това решиха вчера на заседанието си общинските съветници.
Необходимите средства за следващата година по приетата план-сметка са 1 307 000 лева с ДДС. В тази сметка са включени сметосъбиране включително и разделно, сметоизвозване, превозването им до сметището и третирането им както и средствата за проучване, проектиране, изграждане, поддържане, експлоатация и закриване и мониторинг на депото. Сумата включва още зимното и лятно почистване на уличните платна, площадите, алеите, парковете и други територии от населените места,предназначени за обществено ползване.
За сметосъбиране, извозване и третиране съветниците предвидиха 710 000 лева. За проучване, проектиране, изграждане и поддържане, експлоатация, закриване и мониторинг са определени 188 000 лева, а за зимно и лятно поддържане- 229 106 лева.
„План-сметката трябва да удовлетворява договорите, за да не се увеличават задълженията.

Налага се в нея да се включат и договора за събиране на опасни отпадъци, разделното събиране на отпадъците както и определяне на площадки за приемане на отпадъци от бяла и черна техника“, заяви кметът Пламен Алексиев и сам предложи промилите за града да се коригират от предвидените първоначално, но отхвърлени от постоянните комисии 3 промила и да се гласуват 2,5 промила. Той също отхвърли обсъжданото, но неприето от постоянните комисии предложение за населените места извън града таксата да бъде 8 промила и потвърди решението и на комисиите за 6 промила. Алексиев предполага, че с подадените от граждани декларации за неползване на имоти целогодишно, с което таксата им се намалява,няма да бъде изпълнена събираемостта.
Съветникът Василка Стоилова предложи кмета да преразгледа решението за броя на съдовете за смет, тъй като според нея са недостатъчни и създават проблем на гражданите особено през зимата. Тя постави въпроса и кой осъществява почистването на тротоарите, междублоковите пространства, площадите- фирмата, с която има договор или хората по временната заетост.
Съветникът Евгени Ананиев подчерта, че услугата е солидарна и зададе риторичен въпрос доколко справедливо е освобождаването от налога с декларация за селата. Председателят на минипарламента Красимир Борисов пък благодари за спокойствието, с което бе обсъден един от най-важните въпроси за общината и каза, че чистотата на населеното място е изключително скъпо нещо, затова трябва да се възпитават гражданите и младото поколение в поддържането й.
С пълно болшинство от присъстващите 19 общински съветника налогът за следващата година бе приет.

източник:mirogled.com

Снимки