Loading

Училището в Дрен става на 175 години

Училището в радомирското село Дрен ще празнува 175-годишнината си на 28 май от 10,00 часа. В празничната програма ще участват възпитаници на училището от 1 до 8 клас, като рециталите са подготвени от преподавателя по литература, а концертната част – от  музикалния педагог.

„Едно училище се гради бавно, с любов и плам от неговите строители, учители, директори и най-вече от учениците му. Не е лесно да бъде съхранено чувството на благоговение при прекрачването на училищния праг, но когато това място е изпълнено с  уникална история и неизличими спомени, усещането остава  винаги в сърцето”, твърди учителката по литература Ива Димитрова.

Училището в Дрен, както и училището в Студена са едни от най-старите училища на територията на региона. В далечната 1836 година в Дрен пристига даскал Димитрий от Самоков, който открива първото килийно училище. В него той събира будните селски деца и ги учи на четене и писане, като в същото време им преподава и богослужебни книги. Тогава училището се е приютявало в частни къщи, защото не е имало самостоятелна сграда. 1869 година църквата „Света Петка” строи училище , известно като Ваковското. То има 4 стаи, от които 2 учебни, 1 учителска и 1 посрещаческа.Така църквата може да следи учебния процес по-стриктно. През 1872 година в селото идва сподвижникът на Левски дякон Сава и въвежда светското образование.  

Учебното заведение се превръща в средно през 1991 г. Тогава започва да приема надарени деца с изявен талант в изобразителното изкуство. От 1994 год то е и асоциирано към ЮНЕСКО, а картини на възпитаниците му са излагани в Народното събрание. Изложбата е била по случай 170 г. образователно дело.

Освен чрез рисуване, училището може да се гордее и с многото награди, спечелени от надпявания, участие във фолклорни конкурси и състезания.

 

 

Източник: http://mirogled.com/?p=22395