Loading

Дават на Общината в Радомир минералния извор в Долни Раковец

На територията на Басейнова дирекция Западнобеломорски район – Благоевград са утвърдени 15 находища, от които 2 в община Благоевград, 2 в община Разлог, 1 в община Банско, 1 в община Радомир, 1 в община Кюстендил, 2 в община Сандански, 2 в община Петрич, 2 в община Невестино, 1 в община Гърмен и 1 в община Сапарева баня. Радомирското находище се намира в землището на село Долни Раковец.  

Министерството на околната среда и водите одобри списък на находищата на минерални води по приложение №2 от Закона за водите, които могат да бъдат предоставени за управление от общините за 25-годишен срок. Списъкът е утвърден от министър Нона Караджова.  Кметовете на общините, на които се предоставят минерални находища, могат да поискат до 31 януари 2011 г те да им бъдат официално предоставени със съответните документи. Това информираха от Басейнова дирекция- Благоевград. От там уточниха, че минералните извори ще бъдат предоставени в 14- дневен срок на общините, които фигурират в списъка, с решение на министъра.

  За находищата на минерална вода, без утвърдени експлоатационни ресурси са определени оперативни ресурси. Преди издаване на разрешителни кметът на общината трябва да възложи оценка и да представи документите за утвърждаване на експлоатационните ресурси от тези находища. Оценката може да бъде възложена и от лицата, които имат желание  да ползват находище на минералната вода, при което същите имат предимство при получаване на правото за ползване и през първите 6 месеца няма да заплащат такса за водовземане.

  Подадените в периода от 1 януари – 15 февруари, заявления с искане за ползване на минерална вода, ще се изпращат служебно в общината на която е предоставена минералната вода за издаване на разрешителното за водовземане. Когато в предоставеното находище няма издадени разрешителни от органите по водите, общинският съвет ще определя дали предоставянето за ползване на тези води ще бъде възмездно или безвъзмездно. Общинските съвети ще определят тарифите, а кметовете ще събират таксите за водовземане. Когато има издадени разрешителни от органите по водите минералната вода ще се предоставя само възмездно при условията на Тарифата за таксите за водовземане като таксите по тази тарифа и по предоставени от кмета на общината права ще постъпват в съответната община. 

Ако в 5-годишен срок от предоставяне на минералната вода, Общината не е предприела стъпки по усвояване на ресурсите, находището трябва да бъде върнато за управление в съответната Басейнова дирекция.

 

Източник: http://www.PernikOnline.com/