Loading

Пазят новогодишна честитка , пратена от радомирски пощальон преди 112 години

Преди 112 години раздавачът Ц. Цветков от Радомирската телеграфо-пощенска станция изпратил поздравителна картичка за честита и благополучна новата 1898 г..  Върху лицето на честитката не се вижда пощенско клеймо. За това пък се разбира, че то е пътувало с две марки от по 5 и 10 стотинки.

Честитката беше показана на изложба коледни и новогодишни картички от началото на миналия век, предоставени от колекционера Иван Бърнев – Буби. това беше най-старото поздравително писмо, показано там. Те бяха подредени в салона на Централната поща в София преди Нова година.

Иван Бърнев-Буби е автор на единствения албум с пощенски картички за стара София и на албума „Непознатата България”. Снимки и картички от неговата колекция са публикувани в двата тома „Софийските потайности” и „Страсти и скандали в Царска България” на Петър Величков. Филателните колекции на Иван Бърнев-Буби – ”Дворцовата поща на България 1884-1946 г.”, „Царската фамилия в България 1887-1946 г.” и „Непознатата София” са печелили златни медали на световни и  европейски филателни изложби.