Loading

РилаГаз инвестира 7,05 млн. евро в изграждането на газоразпределителната мрежа в гр. Радомир

Кметът на града Красимир Борисов направи първа копка на съоръжението

Компания РилаГаз, дъщерна на италианското дружество Ачегаз Апс, ще инвестира 7,05 млн. евро в изграждането на газоразпределителната мрежа в гр. Радомир. Тя ще бъде с дължина 56,5 км и ще бъде ще бъде завършена до 2012 г. Благодарение на съоръжението РилаГаз ще снабдява с топлина над 6 900 домакинства и над 100 частни и общински дружества.

Кметът на гр. Радомир Красимир Борисов и Чезаре Пилон, президент на Ачегаз Апс, направиха първа копка на съоръжението. Сред участниците в церемонията бяха още инж. Екатерин Серафимов, заместник кмет на гр. Радомир и Серджо Пантано, изпълнителен директор на РилаГаз.

„Днешното събитие е поредният знак за дългосрочния ангажимент на Ачегаз Апс към България. Вярвам, че развитието на газоразпределителната мрежа ще допринесе за икономическия просперитет на региона и очаквам скоро всички да усетим ефекта от сътрудничеството между нашата компания и общините в регион Запад," коментира Чезаре Пилон.

„Щастлив съм, че това вторият проект, по който РилаГаз започва да работи в рамките на по-малко от месец. Той е знак за динамичното развитие на нашата компания съвсем скоро всички, които живеят в околността, ще могат да се убедят в това," каза Серджо Пантано.

Строителните дейности ще протекат на два етапа. В рамките на първия РилаГаз ще вложи 5,3 млн. евро за изграждане на 20,5 км мрежа и отклонения през 2011 г. Инвестицията във втория ще бъде 1,75 млн. евро. Той предвижда изграждането на 36 км мрежа през 2012 г.

Отоплението с газ е 62% по-изгодно от това с електрическа енергия, 45% по-евтино, отколкото при използване на дизел, и два пъти по-икономично в сравнение с пропан бутана.

За РилаГаз
Рила Газ е компанията, която ще изгради и управлява газоразпределителната мрежа в района на югозападна България. Общата инвестиция в изграждането на 870 км. газоразпределителна мрежа и 150 км. отклонения възлиза на 130 млн. евро.