Loading

Радомирци честват Деня на града

С тържествена света литургия в храма „Свети Димитър” започна днес празникът на Радомир. Светецът е покровител на града, а черквата е изградена през 1866 година . В градежа освен българското население помаголо и турското, а при строителството на джамията в града пък са помагали българите.

Светата литургия бе отслужена от свещениците на храма с архиерейски наместник отец Иван Плочарски и свещеници от Митрополията. Стотици граждани дойдоха да запалят свещ в храма и да си пожелаят здраве и късмет.

В двора на черквата бе сварен курбан с 16 кг. шилешко месо, който бе раздаден на миряните. Вкусната чорба бе приготвена от Валентин Крумов.

По-късно на площада тържествено бяха издигнати под звуците на химна националното, европейското и на града знамена.

Кметът на общината Красимир Борисов поздрави присъстващите с празника като пожела много успехи, здраве и весело изкарване. Радомирци бяха поздравени и от областния управител Иво Петров. Прочетени бяха поздравителни адреси от кметове на общини в страната.

Красимир Борисов връчи наградите на победителите в спортните състезания, посветени на деня на града.

Много музика и изпълненията на народния певец Георги Гьолски създадоха празнично настроение. Търговци пък предлагаха всякакви стоки, лакомства. На много места димяха скари, а ГПК „Наркооп” по традиция на щанд на открито зарадва радомирци и гости с торти, пасти, питки. За децата на площад „Войнишко въстание” бяха монтирани люлки и много атракциони.

По-късно на вечерта се очаква и президентът Георги Първанов. Програмата ще продължи с вокално трио „Тенорите”, ще бъде представен шоу-спектакъл на Калин Вельов и Нина Николина, кубинката Долорес де ла Каридад и салса бенд TUMBAITO.